Ons verhaal over duurzame akkerbouw

Geert Lindenhols, koolzaadteler te Zuidwolde in het mooie Drenthe. Gezond en tastbaar voedsel produceren met de echte smaak van het product, dat vindt hij prachtig. In de ruim tien jaar dat hij koolzaad verbouwd heeft hij gezien dat het een geweldig gewas is met heel veel mogelijkheden. Het is zonde om die mogelijkheden niet volledig te benutten. Daarom is hij de olie uit het koolzaad gaan halen. Dat doet hij op een duurzame manier. In zijn bedrijf gaat hij voor energieneutraal; Een inventieve windmolen zorgt voor de energie die nodig is om de oliepers te laten draaien. En zijn trekkers die rijden op een mengsel van, hoe kan het ook anders, koolzaadolie. Zo is hij altijd aan het bedenken en doen hoe akkerbouw duurzamer kan, met oog voor de omgeving, biodiversiteit en het milieu.

 

Veldbonen

Naast koolzaad verbouwt hij ook een ander geweldig gewas, veldbonen. Ook een duurzaam te gebruiken product dat eigenlijk een beetje vergeten is in Nederland. Zonde! Hij probeert dat terug te brengen in het landschap en op het bord. Veldbonen zitten vol met plantaardig eiwit, meer dan 30%, en dat maakt het een goede vleesvervanger. Hij verwerkt het zelf tot een fijngemalen meel en dat is weer goed te gebruiken in de keuken. Meng bijvoorbeeld een derde veldbonenmeel bij je gehaktbal. Een oplossing om minder vlees te eten. Óf… een grotere gehaktbal!